zondag 13 september 2015

Hoe een vod een feestjurk werd!

De voorbije maanden was het hier redelijk doods op mijn blog maar dit betekent niet dat er helemaal niets gecreëerd werd. Toch moet ik toegeven dat ik de voorbije vakantie mijn handen vol had met héél andere activiteiten. Ongetwijfeld heb ik veel moois gemist op andere blogs, maar ik had even nood aan een 'digital detox' :-).

In juli genoten we van een onvergetelijke reis in Italië waar we even verbleven aan het Lago Maggiore, gevolgd door een weekje in de gezellige B&B 'Amoliv' in Toscane (een echte aanrader!) om vervolgens nog 3 dagen cultuur op te snuiven in het romantische (maar snikhete) openluchtmuseum Firenze. Wat een zalige stad! We sloten onze vakantie af met een tussenstop in het hemelse Engelberg in Zwitserland.

In augustus wou ik de 'naaidraad' weer opnemen, maar dat was buiten onze poes Nelle gerekend. Zij werd nl. mama van 3 kittens maar bleek helaas onvoldoende melk te hebben, waardoor er na 2 dagen ééntje het leven liet. Dan sta je voor de keuze om ofwel de natuur zijn gang te laten gaan ofwel de natuur een handje te helpen en de kittens in leven te houden door de papfles te geven. Met een hart voor katten en 2 kinderen in huis was de keuze snel gemaakt... 7 voedingen per dag geven en 2 kinderen bezighouden, bleek al snel een meer dan fulltime job te zijn. Bijgevolg bleef de naaimachine zo goed als onaangeroerd.

Nu de sloebers 5 weken oud zijn en stilaan op eigen pootjes beginnen te staan, steken de naai- en blogkriebels terug de kop op. Bij deze een blogpost die al enkele weken in wacht staat....


Enkele maanden terug... 

 Opdracht in de naailes:
Maak een basisjurk (vertrekkend van het burdapatroon 7137)  die je als gegoten zit. Gebruik bij voorkeur een oefenstofje. 

Enkele weken later..
(na vele uren van meten en hermeten, tekenen en hertekenen, enz...)

Resultaat: 
Een vod (gezien de oefenstof), maar dan wel één die je als gegoten zit :-) !

Zonde vond ik dit! Niet de opdracht, noch het leerproces naar een perfectzittende jurk en een patroon waar je in de toekomst eindeloos kan op variëren, maar wél het ondraagbare resultaat. 

Toen de communie van de nichtjes naderde en ik voor mezelf nog geen jurk voor ogen had, besloot ik het patroon van deze snelle basisjurk opnieuw te gebruiken voor mijn feestjurk. Het woord 'basisjurk' spreekt voor zich en bijgevolg zou het stofje allesbepalend zijn om aan deze rechttoe rechtaanjurk een feestelijk cachet te geven.


Bij Stoffen Van Leuven stuitte ik op een iets dikkere tricot waar kant bovenop zit. Ik zag dit nooit eerder, maar ik was ongelooflijk blij dat mijn oog viel op deze stof die daar toch wel in een verloren hoekje lag. Aangezien het patroon eigenlijk bestemd was voor een kleedje in katoen, diende ik wel wat aanpassingen te doen: ik versmalde de jurk met 2,5 centimeter aan beide zijden en de mouwtjes (die hierdoor dus veel te groot werden) paste ik aan door de bovenzijde wat te fronsen. Intussen leerden we in de naailes wel hoe we een patroon voor een katoenen jurk volgens de regels van de kunst moeten aanpassen voor een kleedje in tricot. Maar de juf was best wel tevreden met mijn alternatieve oplossing.

                                                                Eindresultaat:
Een eenvoudige rechte jurk die ongelooflijk comfortabel zit dankzij een heerlijk aanvoelend en meegevend stofje! 

Een foto van mijn augustusproject mag niet ontbreken...11 opmerkingen:

 1. Zalig! Zo mooi en idd mijn oog vindt dit stofje ook TOP! HEEL vrouwelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi jurkje!! En die poezen, nog 2 weken en dan arriveert onze poes, dat moet inderdaad nogal een klus zijn om zelf die voedingen te geven!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heeeeel erg mooi..
  En hier het idee ook om tricot te nemen en dan kant eroverheen.
  Maar als ze het als 1 stofje verkopen moet ik eens op zoek gaan..

  Jou jurk is wel echt prachtig geworden..

  gr femke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Supermooie jurk!! Zeer geslaagd in dit stofje met kant!
  En die kittens, smelt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig! Zowel de jurk als de schattige poesjes! VERLIEFD! Eenvoudig modelletje maar door de prachtige stof maakte je het tot een TOP jurk! Het stofje ligt hier bij mij ook klaar voor het volgende project! Mijn handen jeuken om er aan te beginnen bij het zien van jouw foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Feestelijk én comfortabel: jij hebt de perfect match gevonden!

  BeantwoordenVerwijderen